top of page

Portugisiska ridskolan

Uppvisning


En dag i veckan under maj-juli och september-oktober har Portugisiska Ridskolan en magnifik uppvisning vid Jardins do Palácio Nacional de Queluz i Lissabon.
Codelaria de Alter (Alter do Chão).

Den statliga uppfödningen av de bruna lusitanohästarna, alter-real, som också kan ses på Portugisiska Ridskolan. Stuteriet grundades 1748 men hästmaterialet försämrades under slutet av 1800-talet och1900-talets början pga för mycket inblanding av moderna sporthästar som engelskt fullblod och arab. Under 40-talet började ett viktigt arbete och utifrån 11 individer med spanskt påbrå lyckades man rekonstruera den gamla traditionella lusitanovarianten som en gång i tiden var avlad för kungligheter. Eftersom de är hårt inavlade kan de ibland ha något sämre temperament, men idag pågår ett hårt selektionsarbete för att få bort oönskade individer. Här finns även sorraia-hästar. En utflykt hit är ett måste. Stuteriet ligger i ett av Portugals vackraste distrikt. Här finns dessutom en mycket intressant utställning om stridshästen genom tiderna. Försäljning av hästar endast en gång per år vid den årliga auktionen i slutet av april.
 
Portugal har en mycket gammal ridtradition. Redan 1381 kom boken ”Livro de Alveitaria” (Ridningens principer) och sedan följde 1435 Kung Duartes bok ”Ensinanca de Bem Cavalgar toda a Sela” (ung. Boken om den rätta ridningen) som anses vara den första moderna boken om hur man rider in hästar. Jämför detta med italienaren Grisones bok om ridkonsten som kom ut först 1534. Senare kom en mängd portugisiska ridhandböcker med fantastiska illustrationer.

bottom of page