top of page
Sök

Årets champion: oxente hpÅrets Champion blev 5-årige Oxente HP, en utmärkelse hans ägare Johanna Åkerlund säger hon inte ens kunnat föreställa sig. De Champions som årligen utsetts sedan 2005 har ju varit endera hingstar eller ston. Men nu blev det alltså en valack. En ovanligt fin sådan. Därtill mycket älskad. Få i publiken kunde undgå hur påtagligt berörd Johanna var över utmärkelsen. ”De största som kunde hända i mitt liv”, menar hon. Ändå har hon att jämföra med, för med travhästar har hon varit med i de stora sammanhangen.


Det var alltså i travstall hon växte upp och där hon lärde sig all den hantering som ryms kring hästar. Ingen syssla verkar okänd och det Johanna eventuellt inte känner till tar hon reda på. Som med WE. Kroppen började säga stopp till den krävande körningen men WE fungerade. Med hjälp av Youtube fördjupade hon sig i grenen och hennes kallblodssto gjorde snart alla hinder men hade svårigheter att bära sig. Så kom det sig att hon kom i kontakt med Portugal och uppfödaren Stephanie Gicot. Ridningen hade dittills inte varit Johannas stora intresse, utan kallblodstravarna, men genom kontakterna i Portugal ändrades det. Snart var Johanna ägare till lusitanon Goxoki HP (död 2021), som sedan följdes av Jijel HP och Oxente HP. Och intresset för WE håller i sig.


Oxente har nu varit i Sverige i två år och tiden liksom hans utveckling har gått fort. Han både rids och körs och tränas som sagt i WE. Men när man som Johanna bor uppe i Boden är möjligheterna till WE-tävlingar få. Att delta i tävlingarna på feiran framstod därför som ett lockande alternativ. Att avståndet mellan Buddbyn utanför Boden och Rotbrunna är 91 mil, enkel väg avskräckte inte. Dessutom kändes det peppande att få visa en av sina valacker på utställningen. Valacker har ju inget avelsvärde, säger hon, men att kunna visa sin häst kändes roligt. ”Feiran är ett fantastiskt sammanhang.” Även Oxente tog det med ro. Så är han också van att transporteras. Johanna berättar att hennes hästar är otroligt vana att alltid vara med, och de lastar sig i princip själva, står lösa i transporten och går också av själva.


Riktigt lika avspänd som Oxente var i transporten var han inte inne i ridhuset på Rotbrunna. Med tanke på att det var hans andra gång i ett ridhus, nu fyllt av andra hästar och publik, var det knappast förvånande. Och domare Rui Almeida hade inga problem att se hans kvaliteter. I Johannas ögon har Oxente alltid varit den vackraste, men självklart är det väldigt hedrande att få en utmärkelse som årets Champion. ”Jag är så stolt och nöjd över hästen”, summerar Johanna. Det har hon all anledning att vara.Foto: Johanna Åkerlund


Här kan du läsa en tidigare publicerad artikel om Johanna och hennes hästar: Johanna, vår nordligaste medlem (lusitanosallskapet.com)


Vinnare Bästa Manliga häst Vinnare Champion

Oxente HP f: 2018 e. Xaparro ACF u. Xaimbra HP ue. Inox uppfödare: Coudelaria Herdade do Pinheiro ägare: Johanna ÅkerlundOxente som föl. Fotograf: Stephanie GicotComments


bottom of page