top of page
Sök

Årets Dressyrchampions, en duo på frammarschPhotography By Sanna

Att årets Dressyr Champion Moet das Lezirias är en ovanligt talangfull häst är både hans ägare Tina Johansson och hans ryttare och tränare Paulo Amaral överens om. ”Han har en samling av egenskaper som är ovanliga att se i en och samma häst”, säger Paulo. Det handlar om gångarternas kvalitet och hans ovanligt stora förmåga att lära sig, som sammantaget gör honom till en häst med stor potential. Så har Moet också att brås på. Hans pappa Escorial räknas som en av de mest betydande hingstarna inom lusitanoaveln under det senaste decenniet. Med sin makalösa elasticitet har han utmärkt sig på de internationella tävlingsbanorna och gjort god reklam för rasen. Bland annat under OS i Tokyo 2021, med brasilianske João Victor Marcari Oliva i sadeln. Också Moets mamma, Hasa das Lezirias, beskriver Tina som ”fantastisk”. Att Moet med dessa gener i bagaget erövrade championtiteln i Golega både som tvååring och som treåring är inte förvånande.


Moet är inte Tinas första lusitanohäst. När hon för två år sedan köpte honom var det med hjälp av en partner i Portugal. Egentligen var hon inte ute efter en häst, för hemma i stallet hade hon redan en. Men slumpen och covid gjorde att det plötsligt fanns en möjlighet som annars inte skulle ha inträffat. Så hon slog till. Då var Moet inte ens fyllda fyra år och ungefär tio månader senare togs han hem till Sverige. Det var en väldigt grön häst som anlände, men redan från start har Paulo funnits med och tränat honom. Och duons kombination ger resultat. Efter ett år så vann de MsvB  och idag så har de klättrat hela sju klasser. Tinas lovord för Paulo är många. ”Han är magisk som ryttare, fantastisk som tränare!”


För Paulo var det inte första gången han kunde ta segervarvet på feiran som Dressyr Champion. Även förra året erövrade han titeln, den gången på egna valacken Garibaldi. Det som också var nytt då var att tävla på svensk mark. Hans debut i svenska sammanhang skedde nämligen i samband med feiran, vilket också berättats om på denna hemsida. Meriterna från hemlandet Portugal var däremot desto fler. Han har tävlat upp till Grand Prix-nivå och kommit 3:a i Portugisiska mästerskapen. Så när Tina såg en blänkare om att han det kommit en ny portugisisk tränare i södra Stockholm tog hon genast kontakt. Detta var innan Moet. Med sin dåvarande lusitano Bingo började Tina träna för Paulo och eftersom han är ”otroligt begåvad att lära ut till hästarna” så var det fortsatta samarbetet självklart när Moet så småningom anlände till Tina.


Paulos mål för nästa säsong är att fortsätta tävlandet, både på Moet och på Garibaldi. Utbildningsmässigt befinner hästarna sig ännu på olika nivå och det blir spännande att följa deras utveckling. Att de får bra och professionell matchning är klart.

  

Moet das Lezirias Född: 2016 e. Escorial u. Hasa das Lezirias, e. Safado Uppfödare: Companhia Das Lezirias Ägare: Christina Johansson

Artikeln från förra årets utmärkelse som Dressyr Champion

Comments


bottom of page