top of page
Sök

Driven, passionerad hästfotograf ifrån Västmanland

Presentationen i rubriken är Jenna Vainionpääs egen. Att beskrivningen passar förstår var och en som ser hennes bilder. För många medlemmar i Svenska Lusitanosällskapet är hon redan välkänd, bland annat för sina fina fotografier från feirorna. Men det är inte enbart i denna krets som bilderna uppskattas. I Svenskt Mästerskap i fotografering knep hon nyligen en hedrande femteplats med sin hästbild ”Under My Wings”. Av möjliga 100 poäng gav de fem domarna i den internationella juryn hennes foto hela 89,2 poäng, en ynka poäng från vinnaren.
Det hon vill fånga i sina bilder är det kraftfulla och vackra hos hästen. Redan under sin utbildning i IT-design på gymnasiet blev kameran hennes redskap. Att just hästar blev favoritmotivet var mer en slump. I ett av de fotoprojekt som eleverna fick valde hon kompisars hästar som modeller. Själv är hon uppväxt i travarstall där alla hästar, säger hon, var bruna och såg likadana ut. Genom sitt fotograferande upptäckte hon att det finns en hel palett av andra hästar också. Andra raser, andra färger, så många fantastiska hästar. Efter detta utvecklades fotointresset till att kretsa helt och hållet kring hästar. Och på den vägen är det. Visserligen har hon provat andra modeller än hästar också. Gravida kvinnor, bröllopsbilder, alla med bra resultat. Men när hon känt sig mest nöjd med sitt arbete, då har det ändå alltid varit hästar som varit motivet. Det är de hon ständigt kommit tillbaka till och de hon bestämde sig att koncentrera sig på då hon startade egna företaget 2019.


Allra roligast som fotograf är när hon med sina bilder kan ge ägarna ett nytt perspektiv på den egna hästen. Helst vill hon ta bilder på hästar i frihet och gärna på en vacker, unik historisk plats eller i annan fantastisk miljö. Att fotograferandet sker på hästens villkor är viktigt. Därför tar hon också god tid på sig. Det ska vara en bra upplevelse för både häst och ägare. Så blir också resultatet därefter. Jenna har både blick för skönheten hos varje enskild häst och förmågan att fånga den.


Placeringen i SM känns fortfarande lite omtumlande, säger Jenna. Första tanken var ”hur klår man det här?”, men när hon väl landat så kommer hon att fira. Förstås. För nog är det något att njuta av, att befinna sig bland de bästa i Sverige.
Länkar för dig som vill se mer:

Comments


bottom of page