top of page
Sök

Lyckad dressyrdebut på Svenska feiranFörsta dressyrtävlingen på svensk mark resulterade inte bara i vinst i klassen MsvB:1. Paulo Amaral och hans 11-åriga valack Garibaldi korades dessutom till dressyrchampion på årets feira. ”Det var en ära att få vara med på detta event. Inte bara för att jag är portugis och avlar lusitanohästar, utan också att få uppleva den entusiasm som finns för rasen i Sverige. En fantastisk tillställning!”, säger Paulo.


Det var kärleken som för två år sedan tog honom till Sverige från Portugal. Med i flytten fanns egna uppfödningarna Garibaldi och Foxtrot. Tillsammans med Emelie Bystedt driver han nu ridverksamhet på Södra Sjöbergs gård i Sorunda. Det är ingalunda något nytt för honom, hans erfarenhet som ryttare och tränare är stor. Mer eller mindre född på hästryggen, på en gård med uppfödning av lusitanohästar föll sig valet av yrke naturligt. Han utbildade sig både till tränare och till ridlärare. I Portugal är level 1 ridlärare och level 2 b-tränare och hans kombination motsvarar svensk ridlärare och B-tränare. Han har tävlat upp till Grand Prix-nivå och kommit 3:a i Portugisiska mästerskapen. Som tränare har han sedan jobbat bland annat på Valede Ferreiros och Pero Viegas. Till han alltså träffade Emelie. Detta var precis innan coronan lamslog världen. Portugal stängde ner allt och efter månader isär var valet att flytta till Sverige inte så svårt.


Paulo och egna uppfödningen stoet Fiore. Fotograf: Manuela Büttcher


Att utbilda en häst är, som många vet, en långsiktig och komplex process. För Paulo finns några grundläggande riktlinjer han gärna använder sig av. Den viktigaste är att följa utbildningsskalan, som en grund för korrekt träning. När man följer den på ett ändamålsenligt sätt, oavsett vilken inriktning man senare har i sin ridning, visar man också respekt för hästen och hur den varje dag anstränger sig för oss. En stor del av den respekten avspeglar sig i hur vi ger våra hästar bästa möjlighet att utvecklas för ett långt, friskt och välmående hästliv. Respekten som du och din häst har till varandra är enligt Paulo det viktigaste och leder till ett fantastiskt samspel mellan människa och häst.


Som tränare vill han hjälpa sina elever att förstå vilka mål de egentligen har. En del har förstås ambitioner på tävlingsbanan men det är inte alla ryttare som strävar efter det. Vissa ryttare vill bara lära sig mer, utan att behöva prestera i förhållande till andra. Därför, menar Paulo, handlar det om att identifiera elevernas både kortsiktiga och mer långsiktiga mål, se på vilken nivå de befinner sig och därefter vägleda dem utifrån det.


En som verkligen uppskattar att ha Paulo som tränare är Tina Johansson. ”Han är fantastisk!” sammanfattar hon den hjälp hon får i arbetet med sin sexårige Moët. Lugnt och metodiskt coachar han dem framåt och trots att Moët bara varit i Sverige ett knappt år så går han från klarhet till klarhet. I början av december kommer han och Paulo att starta i en MsvB:1 i Botkyrka. Hade någon sagt det till Tina i början av året hade hon förmodligen varit tvivlande. Moët var visserligen väluppfostrad och lätthanterlig när han i bitande vinterkyla anlände från Portugal. Möjligtvis bidrog den nyligen genomförda kastreringen också till det fogliga sinnelaget. Men veckorna gick och när han kände sig mer hemmastadd så började han att testa gränserna. Då var det tryggt att ha Paulo vid sin sida och resultatet visar sig alltså i dag. ”Jag är honom oändligt tacksam. Han har gjort stor skillnad!”


Paulos närmaste mål för sig själv och Garibaldi är nu att kvalificera sig till lilla rundan genom att starta Prix St George till våren. Att ytterligare ett duktigt lusitanoekipage dyker upp på våra svenska tävlingsbanor är förstås glädjande. Så, lycka till och hatten av för 2022 års dressyrchampion!


Agneta Danielsson


Garibaldi Född 2011 e. Soberano, u. Reliquia, e. Harmonio Uppfödare: José Manuel Coias Amaral Ägare: Paulo Amaral

Kommentarer


bottom of page