top of page
Sök

Mary-Sophie och Robban – nya radarparet


När tidningen Ridsport rankar de tio främsta unga ryttarna i Sverige just nu placeras Mary-Sophie Haid Bondergaard i täten. ”Stekheta dressyrlöftet” skriver de och lyfter fram hennes fantastiska tävlingsår tillsammans med lusitanovalacken Roberto Des Frettes, till vardags kallad Robban. De två ligger topp hundra av världsrankingen för U25 och går från klarhet till klarhet. Precis som Robban tidigare gjorde, då med mamma Charlotte Haid Bondergaard i sadeln.


Trots att Mary, då hon förra året debuterade på Robban, nyss fyllt arton så var rutinen stor. Hon hade sedan länge varit etablerad i den svenska ponnyeliten i dressyr, ridit i spetstruppen och även tävlat i EM. Ändå förvånade hon till och med till föräldrarna hur hon inledde den internationella säsongen på stor häst. Att övergången från ponny inte alltid är så lätt kan många ryttare intyga. Men Robban fungerade precis som den läromästare som han var tänkt att vara. Hans inställning till att arbeta är lika stor som tidigare och Charlotte berättar att han älskar att komma ut på tävling och få visa upp sig.


När Charlotte köpte Robban var hon lite av en banbrytare i svenska dressyrsammanhang, på elitnivå. En renrasig lusitano tillhörde inte vanligheterna och Robban blev 2014 också den första någonsin i Sverige som hamnat på long list till ett OS. Deras tävlingsresultat bidrog helt klart till att göra rasen mer känd. Intresset kommer inte att bli mindre med Mary som ryttare. Att hon har förmågan att göra det bästa av Robbans förutsättningar är helt klart.


Agneta Danielsson

bottom of page