top of page

sTAMBOK OCH AVELSVÄRDERING

Av Mette Lindblad, rev. av Robert Falk

​

Stambok

Den portugisiska Lusitanoföreningen Associação Portuguesa do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL) stambokför både svenska och portugisiska Lusitanohästar. Beroende på hästens ålder är den registrerad – inskriven – i antingen Livro de Nascimentos (nyföddas bok) eller Livro de Adultos (vuxnas bok). För att få fortsätta avla registreringsbara renrasiga lusitanos så måste båda föräldrarna vara med i Livro de Adultos. Det finns en särskild del för hästar som utsetts till ”Recommended Studhorse” eller ”Merit Studhorse”.

DSC_5806.JPG

Livro de Nascimentos (LN)

Om båda föräldrarna är med i Livro de Adultos så kan avkomman skrivas in i Livro de Nascimentos efter att ett hår- och/eller blodprov (för att verifiera föräldraskapet) och diverse registreringshandlingar skickats till Svenska Lusitanosällskapet (SLS) och labbet. Det tar normalt några månader upp till ett år att få hem inskrivningsbeviset på det aktuella fölet efter att man sänt handlingarna. Ha tålamod!

Alla föl som är födda ett visst år har ett namn som börjar på en viss bokstav. 2022 var bokstaven S och 2023 T. Man följer helt enkelt alfabetet med undantag för K, Y, W, Å, Ä och Ö som inte existerar i det portugisiska alfabetet. Olika uppfödare kan använda samma namn – så det som skiljer hästarna åt då är uppfödarnamnet.

 

Livro de Adultos (LA)

Ston: Från och med tre års ålder kan man efter en avelsvärdering inträda i Livro de Adultos (ett annat namn på detta är Livro de Reprodutores). Avelsvärderingen omfattar en exteriörbedömning samt rörelser i skritt och trav vid handen.

Hingstar: Från och med tre års ålder, men många väntar till fem-sex års ålder, kan hingsten efter avelsvärdering inträda i Livro de Adultos. Avelsvärderingen omfattar en exteriörbedömning samt ett ridprov i skritt, trav och galopp. Dessutom behöver ett spermaprov göras om inte hingsten redan har avkomma.

 

Avelsvärdering

Hästarna bedöms på de olika kroppsdelarna och rörelserna. Man kan få upp till tio poäng på varje bedömningskriterium. Extra vikt läggs vid rygg, extremiteter, helhet och rörelser som man därför multiplicerar med 1,5 inför summeringen. För att bli godkänd får man ha högst en femma, och inga fyror eller lägre.

Poäng över 70 idag anses vara bra och 80 mycket bra, men många gånger används hästar med neråt 60 poäng i aveln. Man ska inte stirra sig blind på poängen även om det kan vara en bra värdemätare. Det går tyvärr inte att jämföra hästar som är poängsatta tidigare än ca 1998 eftersom man då införde hårdare krav och nu generellt ger lägre poäng.

Man kan numera få göra avelsvärderingen två gånger. Har man blivit godkänd, så kan man göra ytterligare en, och då räknas det bästa av resultaten. Har man blivit underkänd, så kan man ansöka om att få göra ett försök till. Du kan läsa APSLs information om detta på engelska här (innehåller också en lista på APSLs domare).

 

Bedömningskriterier

Cabeça e pescoço = huvud och hals
Espádua e garrote =bog och manke
Peitoral e costado = bringa och bröstkorg
Dorso e rim = rygg och länd
Garupa = kors
Membros = extremiteter
Andamentos = rörelser
Conjunto de formas = helhet

 

Mankhöjd

Det finns inget krav på viss mankhöjd, varken på ston eller hingstar.

 

Avelsvärdering i Sverige

SLS arrangerar avelsvärderingar i Sverige med domare från APSL. SLS har ambitionen att ordna en avelsvärdering varje år, men det förutsätter ett tillräckligt antal deltagare. I samband med avelsvärderingen kan även anordnas en "utställning" där man kan få en inofficiell bedömning som inte berättigar till inskrivning i Livro de Adultos. Utställningen är öppen för alla åldrar, även för valacker och korsningar.

bottom of page