top of page
DSC_7259.JPG

Lusitanohästen i sverige

AVEL

Lusitanosällskapet har ett register på lusitanohästar som befinner sig i Sverige. Den listan besod år 2020 av ca 480 individer. Vi uppskattar att det finns ca 20 % fler hästar i Sverige än de vi har registrerade, dvs. ca 580 stycken.

​

Det finns grund för fortsatt avel då 133 stycken av de på listan får lov att avla renrasiga avkommor. 47 st hingstar (säkert några som idag har kastrerade) och 82 ston.

12 stycken individer som avlats i Sverige har avelsvärderats och godkänts.

​

De avelsdomare som varit hos oss under åren har ofta uttalat sig om att vi har hög kvalitet på våra hästar i Sverige.

DSC_7133.JPG

stambok och avelsvärdering

Stambok & avelsvärdering
Av Mette Lindblad, rev. av Robert Falk

​

Stambok

Den portugisiska Lusitanoföreningen Associação Portuguesa do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL) stambokför både svenska och portugisiska Lusitanohästar. 

Caramelo_2014.jpg

Historia

Det som gör lusitanon unik är att det är den enda rasen i världen som konsekvent har avlats för strid och tjurfäktning – från 4.000 år f.Kr fram till idag. Tjurfäktningen uppstod i fredstid när man behövde något att träna på.

 

Man upptäckte att tjurarna bjöd på stort motstånd och var praktiska att öva på. Så föddes tjurfäktningen, den hatade och älskade. Visst är den barbarisk, men den har medfört att den portugisiska hästen och den gamla ridtraditionen hållits vid liv.

DSC_5697.JPG
Caramelo_2014.jpg
portugisiska_ridskolan.png

Blodslinjer

Veiga (Golegã)
Familjen Veiga föder upp den mest ursprungliga portugisiska lusitanohästen som är hårt avlad på tjurfäktning. Ingenjör Manuel Tavares Veiga  (född 1863) gjorde på sin tid ett urval på genetiska och morfologiska grunder och lade grunden till den idag så eftertraktade Veigahästen. De kan verka oansenliga i hagen men briljerar fullständigt under ryttare. De är ofta små till medelhöga med kort rygg, enastående rörlighet och en konvex nosprofil. De är lite nervösa, men modiga och har förmågan att läsa dina tankar när du rider så att ridningen blir ett riktigt nöje. Det är ingen nybörjarhäst. Hos Veiga rids även stona för att selekteras för avel. De lämpar sig väl för barockridning och working equitation.

​

Andrade
Andradehästen är större än Veigan och har en rak huvudprofil. De anses lugnare, men är också även de avlade för tjurfäktning. De lämpar sig också väl för dressyr. Kombinationen Veiga-Andrade är många gånger mycket lyckad. Här bör nämnas fyra sådana hingstar Opus, Novilheiro, Neptuno och Nilo, kanske de mest kända lusitanohästarna i världen. Andrade-familjen är idag splittrad. Coudelaria D´Andrade ((Elvas), Vilhena D´Andrade (Torres Vedras) och Coudelaria Emilia D´Andrade Oliveira e Sousa (Coruche) avlar fortfarande på denna blodslinje.

​

Coudelaria Nacional (Santarém)
Den statliga uppfödningen av lusitanohästar med färgen skimmel. Här utförs noggranna ridtester och genetisk forskning. Hästar av spanskt ursprung används mer frekvent här.

​

Codelaria de Alter (Alter do Chão)
Den statliga uppfödningen av de bruna lusitanohästarna, alter-real, som också kan ses på Portugisiska Ridskolan. Utifrån 11 individer med spanskt påbrå har man lyckats rekonstruera denna lusitanovariant som en gång i tiden var avlad för kungligheter. Eftersom de är hårt inavlade kan de ibland ha något sämre temperament, men idag pågår ett hårt selektionsarbete för att få bort oönskade individer. En utflykt hit är ett måste. Stuteriet ligger i ett av Portugals vackraste distrikt. Här finns dessutom en mycket intressant utställning om stridshästen genom tiderna.

bottom of page