top of page
Sök

Vad är en lusitano?

Svenska Hästavelsförbundet har under första kvartalet presenterat de olika rasföreningarna som ingår i SH - och häromveckan var det vår tur! Nedan är den publicerade texten i sin helhet - den tar upp lite historia, kännetecken och vad som gör rasen så speciell.


Med anor från Xenofon tillhör lusitanon en av få så kallade barockhästar - hästar för adeln, hovet, krig och senare tjurfäktning. Det är en av väldigt få, om inte den enda, hästraser som ända från starten avlats för strid och tjurfäktning vilket har gett hästen både en fysik och ett sätt som är helt unikt. Men det är inte bara en gammal barockhäst, Lusitanohästen som kommer ifrån Portugal, har den på senare tid fått riktig stjärnstatus genom framgångar i OS i dressyr såväl som att de skapat en riktig WE-boom


Hur ser en lusitano ut?

Frågar du oss i Svenska Lusitanosällskapet är vi nog alla överens om att de ser ut som en riktig sagohäst. De får ha alla färger förutom skäck och tigrerade och kommer inte sällan med ål och zebraränder på benen. Många föds mörka och skimlar sedan av. De ska ha en kort rygg och stark bakdel vilket ger dom en naturlig fallenheten för samling. Huvudet är vackert med uttrycksfulla, trygga ögon och kan ha en rak till riktigt konvex nosprofil. Historiskt har det varit en ganska liten häst men nu har man avlat fram en större häst som passar den moderna ridsporten.


Spännande! Men hur är en lusitano då? Både till sättet och dess förmågor?

Vart ska man börja? De har hög arbetsmoral och är modiga, lojala, reaktionssnabba, läraktiga, smidiga och med en viss skärpa. Hanteras de med värdighet och respekt har du en vän för livet som dessutom bokstavligt talat går igenom eld för och med dig. Många som får äran att sitta på en lusitano håller nog med mig när jag säger att du kan rida på tankekraft – de tycks läs dig och dina intentioner som en öppen bok. De kräver total närvaro av dig, precis så som de själva har. Och det är väl det finaste man kan ge någon? Tid och närvaro.


Lusitanon är absolut byggd för samling och kan med lätthet utföra de högsta dressyrskolorna såsom piaffe, passage, piruetter, levade, capriole, mezair men de har också lätt för att länga stegen. Det är nog detta gör hästen lämpad för så många olika grenar, de finns faktiskt även några som lyckats riktigt bra inom hoppning. John Whitaker ägde och red (till internationella framgångar) lusitanohingsten Novilheiro som ett fint exempel.


Traditionellt finns fyra huvudsakliga blodslinjer: Veiga, Alter Real, Andrade och Coudelaria Nacional. Blodslinjerna härstammar från fem hingstar och ett sto, den äldsta född 1931, som på olika sätt prickar in lusitanons sätt och typ. Dessa fyra blodslinjer har lite olika inriktning och syften, naturligtvis finns också en stor mängd blandningar av dessa. Det dröjde faktiskt ändå till 1967 innan Spanien och Portugal delade på den tidigare gemensamma stamboken, men här skedde ett vägskäl som skilde lusitanon från PRE (Pura Raza Espaniola).


Låter helt klart som en häst för mig, hur ser utbredningen ut i Sverige?

I Sverige finns ca. 500 hästar tillsammans med ett mörkertal samt en hel del lusitanokorsningar. Vi önskar såklart se att fler svenskar antingen importerade eller avlade på denna fantastiska häst. Svenska Lusitanossällskapet firade 20 år förra året och jobbar för att antalet ska öka såklart, både genom avel och inköp. Vi bistår med hjälp vid det mesta då många av oss både avlar och köpt flertalet lusitanos från Portugal. I Sverige finns lusitanohästar på många platser, från Helsingborg i söder till Boden i norr. Vi har till och med tre ridskolor som endast har lusitanos (och även några lusitanokorsningar), vilket är helt unikt.



bottom of page